Çin Merkez Bankası Kilit Faizi Sabit Tuttu
Çin Halk Bankası (PBOC) bugün, bir yıllık orta vadeli borç verme kolaylığı (MLF) kredilerinin faiz oranını %2,50’de tutma kararını açıkladı ve son zamanlarda bir politika teşvikini haklı çıkarabilecek ekonomik sinyallere rağmen bu oranı sabit tuttu. Operasyon, bazı finans kuruluşlarına 125 milyar yuan (17,28 milyar $) MLF kredisi verilmesini içeriyordu.
MLF oranının değiştirilmemesi piyasa gözlemcilerinin çoğunluğunun tahminleriyle uyumlu. 32 analist arasında yapılan bir ankete katılanların %84’ü PBOC’nin MLF faiz oranını sabit tutmasını bekliyordu. Bu karar, maliye bakanlığının ultra uzun vadeli özel hazine tahvillerinde 1 trilyon yuanlık ilk partinin satışına hazırlandığı sırada geldi.
Çin ekonomisi, Nisan ayında beklenmedik bir kredi daralması ve yuanın bu yıl dolar karşısında yaklaşık %1,9 oranında zayıflaması gibi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu faktörler, diğer ekonomiler tarafından sunulan daha yüksek getirilerin cazibesini artırmıştır.
Komünist Parti Politbürosu’nun Nisan ayı sonunda yaptığı açıklamaya göre Pekin, bu ekonomik zorluklarla mücadele etmek için faiz oranlarının düşürülmesi ve banka zorunlu karşılık oranlarının (RRR) azaltılmasını da içerebilecek çeşitli para ve maliye politikaları yoluyla desteği yoğunlaştıracağını belirtti.
ING ekonomistleri Çin ekonomisi üzerindeki baskılara dikkat çekerek “düşük enflasyon, kredi daralması, yavaşlayan para arzı büyümesi ve zayıf özel sektör yatırımlarını” faiz indirimi ihtiyacının göstergeleri olarak gösterdi. “Reel faiz oranlarının çok yüksek kalmaya devam ettiğini ve ZKR indirimlerinin etkinliğinin azaldığını” öne sürdüler.
Bu baskılara rağmen merkez bankası kur istikrarına öncelik veriyor gibi görünüyor. ING ekonomistleri, “kur istikrarının bu yıl kilit bir husus olduğunu” ve politika yapıcıların kendi faiz oranlarını ayarlamadan önce küresel faiz indirimlerinin başlamasını bekliyor olabileceğini belirtti.
PBOC’nin kararı, ekonomik büyümeyi desteklemek ve kur istikrarını korumak arasındaki dengeleyici bir eylemi yansıtıyor ve politika yapıcıların önümüzdeki aylarda yönlendirmeye devam edeceği bir zorluk.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.