Bakan Kirişci, Adana’daki barajlar ve hasarlı binalarla ilgili son durumu paylaştı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş’ta 10 ili etkileyen depremlerin ardından barajları yakından incelediklerini belirterek, “Suyun bölgemize ve bölgemizdeki yerleşim yerlerine neden olabileceği olumsuz bir etkinin olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. depreme.” söz konusu.
Adana Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü’nde kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Kirişci, depremler sonrası kentteki son durumu değerlendirdi.
Kirişci, hayatın normale dönmesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne göre binaların hasar düzeylerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapıldığını bildirdi.
İlk incelemelere göre 640 binanın hafif hasarlı, 2 bin 105 binanın ise hasarsız olduğunu belirten Kirişci, şöyle devam etti:
“Adana’da ilk incelemesi yapılan 2 bin 901 binanın 2 bin 745’inin yani yüzde 95’inin sağlam veya hafif hasarlı olduğu noktasında çalışma yapıldı. İl merkezinde yıkılan 11 bina da Çukurova ilçemizde. 16 bina ağır hasarlı 93 bina orta hasarlı hasarlı, 490 bina hafif hasarlı 1365 binada hasar yok. İlde yüzde 95 olan hafif hasarlı veya hasarsız bina oranı burada yüzde 94. .” Bilgilere sunulan tespitler bunlar. Vatandaşlarımız hangi binanın hasarlı olduğunu ve hasar durumunun ne olduğunu veya hangi binanın yaşanabilir olduğunu e-Devlet üzerinden rahatlıkla görebilir. Yine bu bahislerde onlara yardımcı olacak kaymakamlıklarımızda birimlerimiz olacak.”
Yurtlardaki kapasitenin 11 bin 500 olduğunun altını çizen Kirişci, panayır alanı, gençlik kampı, özel okulun açtığı alan ve semt pazarlarının olduğu yerlerde çadır kurduklarını, seyyar tuvaletten sıcak yemek dağıtımına kadar her türlü düzenlemeyi sağladıklarını söyledi. , sorunsuz çalıştırın.
Kirişci, Adana’da toplam 35 bin vatandaşın güvenli barınmasını sağladıklarını bildirdi.
Hasar tespit çalışmalarının aksatılmadan devam edeceğinin altını çizen Kirişci, bunları düzenli olarak kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.
Barajlarda son durum
Kirişci, Adana’da 2 değerli baraj olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“En ufak bir sorun yok. Çalışmaktan yorulmayız ama dezenformasyondan yoruluruz. Millet olarak moralimizi bozan budur. Önce ‘Atatürk Barajı’nda çatlak var’ denildi. Her iki gövdesinde fiziki muayene.En ufak bir sorun denilebilecek bir durum olmadığını tespit ettik.Bunları da paylaştık.Ardından Asi Nehri üzerindeki Suriye rejimine ait Al Rastan Barajı’nın, patladı.Ancak süreç şiddetli yağışlar nedeniyle baraj kapaklarının açılmasıydı.Bu durumda saniyede 15 metreküp olan suyun debisi 130 metreküpe çıktı. Bu depremle yaklaşık 1 metre aşağı çöktü, 1 metre aşağı indi, su seviyesi açısından bir olumsuzluk getirdi.Bütün bunlar için gerekli önlemleri zamanında aldık.Şu anda Afrin Kanalı’na canını verdik. Buradaki su debisi 130’lardan 75’lere düşmüş. Bizim kontrolümüz altında.”
Bakan Kirişci, Hatay’daki Yarseli Barajı ile ilgili olarak, “Bir patlama var, baraj yakında burayı sular altında bırakacak” denilerek yapılan dezenformasyonun Hatay’da kurtarma çalışmalarını yürüten halkı korkuttuğunu, çalışmaları durdurmalarına ve sahneyi terk edin.
Bu barajın yerinde incelemesini yaptıklarına işaret eden Kirişci, şunları kaydetti:
“Kret dediğimiz barajların su tarafına değil de mansaba bakan yüzeylerinde her zaman bir takım çatlaklar olabileceğini ve barajın değerini göz önünde bulundurarak bu değerlendirmeleri yaptık. Alana giriş çıkışları da kontrol altına aldık, kullanılmasına izin vermedik, Arka plan kastı olabilir, başka amaçlar için. Yapılması gereken tüm teknik çalışmalar da devam ediyor. özel dairenin elinde 140 baraj ve gölet var.110 baraj hidroelektrik santrali, 30 gölet var.172 hidroelektrik santrali özel bir branşta… Bunlarla ilgili olarak özel sektörde 172 baraj Osmaniye’de gerekli su tahliyelerini yaptık. Arıklıkaş ve Malatya Sultansuyu barajlarını zamanında yaptırdık. Sarsıntıdan dolayı suyun bölgemize ve bölgemizdeki yerleşim yerlerine rastgele olumsuz bir etkisinin olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bununla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor.”
“Adana lojistik merkez oldu”
Bölgede 13 bin 329 çalışanın görevde olduğunun altını çizen Kirişci, kurtarma çalışmalarında 1 uçak, 5 helikopter, 6 uçak, 4 bin 552 makine ve teçhizatın etkin bir şekilde kullanıldığını söyledi.
DSİ ve Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) makine parkının da yoğun olarak kullanıldığını anlatan Kirişci, bakanlığa bağlı tüm birimlerin bölgede olduğunu vurguladı.
Kirişci, Adana’da yıkılan bina sayısı ve depremin verdiği hasarın az olmasına rağmen kent olarak önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Şu anda hastanelerimiz bölge hastanesi olarak büyük hizmet veriyor. Burada hizmet alan vatandaşlarımızın tamamına yakını Antakyalı ve Hataylı kardeşlerimiz. Ayrıca iki tane de hava alanı var. Bunlar da merkez olarak görev yapıyor. bir lojistik merkez.” İnşallah çevre illerde de burada çalışmalarımızı daha çok göstereceğiz. Daha fazla araç, gereç, makine ve insan kaynağı ile Hatay’a yardımcı olmak için çaba harcıyoruz.”